İsrailli aşırı sağcı Bakan Smotrich, “ordunun Gazze’de uzun süre kalacağını” söyledi

“`html

T24 Haber Merkezi

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ordunun “güvenliği sağlama” amacıyla Gazze Şeridi’nde uzun bir süre varlığını sürdüreceğini ifade etti.

Smotrich, İsrail devlet televizyonu KAN’da yaptığı açıklamada, ordunun Gazze’nin askeri kontrolünün yıllık masrafının 6,8 milyar dolara mal olacağına dair tahminleri reddetti ve maliyetin bunun çok daha düşük olacağını savundu.

Bu tahminleri “saçmalık” olarak tanımlayan Smotrich, ordunun ekonomiden çok güvenlikle ilgilenmesi gerektiğini belirtti.

Güvenlik açısından gerekli olduğu takdirde, 250 milyar dolarlık bir maliyet söz konusu olsa dahi, İsrail ordusunun Gazze’de kalmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Smotrich, kendilerine yönelik tüm saldırı teşebbüslerinin tehdit olduğunu savunarak, bu durumu savaşın bedelini kan dökmek yerine zamanla ödeyerek karşılamayı tercih ettiğini dile getirdi.

Smotrich, “İsrail ordusu, güvenliği sağlamak amacıyla Gazze’de uzun süre yer alacak.” şeklinde konuştu.

İsrailli Bakan, Gazze’nin uzun vadeli kontrolünün, İsrail için tehditleri önlemek üzere savaş konseyi tarafından belirlenen bir hedef olduğunu da ekledi.

İsrail ile Lübnan arasında var olan ateşkes hakkında ise Smotrich, “İsrail ordusu anlaşmayı uygulamakta, Lübnan hükümetinin de bu bağlamda gerekli bedeli ödemesi gerektiğini savunuyor.” dedi.

Smotrich, İsrail ordusunun Lübnan’ın doğusunda iki ay içinde çekileceğine dair soruya yanıt verirken, bu konunun daraltılmış güvenlik kabinesinin kararı ve ateşkesin uygulanmasıyla alakalı olduğunu ifade etti.

KAN’da yer alan güncel habere göre, güvenlik yetkilileri Gazze Şeridi’nde askeri yönetim kurmanın yıllık maliyetinin en az 25 milyar şekel (yaklaşık 6,8 milyar dolar) olacağını belirtti.

İsrail’in Gazze’yi işgali sonrası gelişmeler

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023’te “Filistinlilere ve kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşı cevap verme” gerekçesiyle İsrail’e kapsamlı bir saldırı düzenlemiştir.

İsrail, 7 Ekim’deki saldırılar sonucunda 1200 İsraillinin hayatını kaybettiğini ve 5 bin 132 kişinin yaralandığını açıkladı.

İsrail’in 7 Ekim sonrasında Gazze’ye yönelik saldırılarında yaklaşık 44 bin 502 Filistinli, bunların 17 bin 492’si çocuk, 11 bin 979’u kadın olmuştur. Ayrıca, 105 bin 454 kişi de yaralanmıştır.

Devam eden çatışmalar sonucu, binlerce ölü enkaz altında kalırken, sivil altyapı da hedef alınarak büyük tahribat yaşanıyor.

İsrail ordusu, Gazze’ye yönelik 7 Ekim’den bu yana düzenlenen saldırılarda 806 askerinin, bunlardan 379’unun karadan işgal sürecinde olmak üzere hayatını kaybettiğini bildirdi.

24 Kasım 2023 tarihinde, 4 gün süren ve ardından 3 gün daha uzatılan “insani ara” sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan, İsrail birçok Filistinliyi hapiste tutmaya devam ediyor.

7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te, İsrail askerleriyle Filistin topraklarını işgal eden İsraillilerin saldırılarında 167’si çocuk 801 Filistinli hayatını kaybetti. (AA)


Orta Doğu’da Gerginlik ve Savaş Riski Artıyor; Son Gelişmeler Neler?

Orta Doğu’da savaş endişelerini tetikleyen bir dizi gerginlik ve çatışma yaşanıyor. İlk olarak İsrail’in Hizbullah’a ait iletişim cihazlarını hedef almasıyla başlayan bu süreç, Lübnan’ın güneyine yönelik kara harekâtı ile devam etti. Ayrıca İran’ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı öldürmesinin ardından balistik füze saldırıları ile misillemeler yapıldı. İsrail, 7 Ekim 2023’ten beri Gazze’deki savaşın hedeflerine, Lübnan’ın güneyini de dahil ederek bölgenin istikrarını yeniden sağlama çabasını artırdı.

ABD, gerilimi tırmandırmama konusunda uyarılarda bulunurken, Katar ve Mısır ile birlikte ateşkes çabalarını sürdürdü. Ancak, İsrail, Hizbullah’a iki gün üst üste ağır saldırılar düzenledi.

TIKLAYIN | Lübnan’da Hizbullah militanlarının iletişim cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 ölü, 2 bin 800 yaralı

TIKLAYIN | Hizbullah’ın telsizlerine yapılan saldırı sonrası en az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı “savaşta yeni aşama” dedi

TIKLAYIN | Patlamaların nedeni: Hizbullah’ın İsrail takibinden kaçış arayışı; etkileri neler oldu?

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan’daki iletişim cihazı saldırılarında neler oldu?

Hizbullah’a Yapılan Büyük Saldırılar; Hasan Nasrallah’ın Ölümü

Gerginliği artıran bir diğer olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Dahiye bölgesinde yapılan hava saldırısı sonucunda hayatını kaybetmesi oldu. 21 Eylül’de düzenlenen hedefli saldırıda, önemli Hizbullah komutanlarının da içinde bulunduğu pek çok kişi öldürüldü. Hizbullah bu saldırıyı doğruladı ve üst düzey komutanlarından birinin kaybını açıkladı.

TIKLAYIN | İsrail’in Lübnan’daki “hedefli” hava saldırısında ölü sayısı 14; çoğu kadın ve çocuk | Hizbullah, üst düzey komutanının öldüğünü açıkladı

27 Eylül’de ise aynı bölgedeki başka bir hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah yaşamını yitirdi. Bu saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasını takiben gerçekleşti. Saldırıda çok sayıda sığınak delici bomba kullanıldığı bildirildi.


Hizbullah lideri Hasan Nasrallah

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Beyrut’taki saldırıda hayatını kaybetti

TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu’nun BM’deki konuşmasının tam metni: Suudi Arabistan ile normalleşmeyi vurguladı, BM’yi “antisemitik bataklık” olarak tanımladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Önümüzdeki günlerde yapılacak tercihlerin, bu bölgenin geleceğini şekillendireceğini” belirtti.


Netanyahu, saldırıyı BM binasından yönetti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 30 Eylül’de Hizbullah’a karşı yeni aşamadaki saldırıların çok yakın bir zamanda başlayacağını duyurdu. Gallant, “Kuzey sınırındaki 188. Tugay savaşçılarıyla birlikte, Hizbullah’a karşı tam güçle karşılık verme hazırlıklarımız var. Amacımız, kuzeyde yaşayanları evlerine döndürebilmek için gerekli her türlü tedbiri almak.” şeklinde konuştu.

TIKLAYIN | İsrail Savunma Bakanı Gallant: Hizbullah’a karşı savaşın yeni aşaması çok yakında başlayacak

İsrail’in Lübnan’a Kara Harekâtı Başlattığına Dair Açıklama

İsrail ordusu, 30 Eylül’de Lübnan’a yönelik kara harekâtının başlatıldığını duyurdu. “Sınırlı, bölgesel ve belirli hedeflere yönelik” olarak tanımlanan bu harekâtın “Kuzey Okları” adıyla duyuruldu.

Ordu sözcüsü Daniel Hagari, harekâtın Hizbullah’a ait altyapıya karşı yoğun saldırılar içerdiğini belirtti.

TIKLAYIN | İsrail ordusu, Güney Lübnan’a kara harekâtı başlatmayı duyurdu; yoğun topçu ateşi açıldı, Lübnan ordusu sınırdan geri çekildi!

İran’dan Gelen Misilleme Saldırısı

İran, İsrail’in Hizbullah’a karşı gerçekleştirdiği operasyona misilleme olarak, İsrail’e balistik füze saldırısında bulundu. İran’dan yaklaşık 200 füze fırlatıldığı bildirildi. Saldırının, Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik önceki saldırılara yanıt olarak gerçekleştiği ifade edildi. İsrail Savunma Güçleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının sonuçları olabileceğini belirtti ve önlem almak için tam bir hazırlığın sürdüğünü dile getirdi. Başbakan Netanyahu, İran’ın bu saldırıyı “hata” olarak nitelerken bunun bedelini ödeyeceğini savundu. İran ise yapılan saldırının “BM Şartı’nın 51. maddesi kapsamında meşru savunma” olarak değerlendirildiğini açıkladı.

TIKLAYIN | İran, İsrail’e misilleme yaptı: Yaklaşık 200 füze fırlatıldı; ABD’den destek geldi, Netanyahu’dan “Bedelini ödeyecek” açıklaması

TIKLAYIN | Küresel basın, İran’ın saldırısına nasıl yaklaşımı sergiledi?

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir